HTML

Teszt - Bill Goodwin - Reflection

Dima0037 2010.03.31. 18:17

 

Újabb teszthez érkeztünk! Most az egyik kedvenc előadómnak és bűvészemnek, Bill Goodwin-nak a DVD-jét teszteljük.

Én személy szerint nagyon kedvelem Bill Goodwint, mivel jó előadó, bűvész és tanár. Biztos nem ismeretlen a neve, mivel sok régebbi bűvésszel, többek között Ray Kosby-val is barátságban volt, és sok move-t ő talált ki. A D&D On Demand részlegében már megjelent két trükkje, a remek Siamese Twins, és a még remekebb Triad, de a saját DVD-jére 2009 Halloweenjéig várni kellett. Én Billt egy amolyan fél-underground múvésznek mondanám, nem tudom miért, de valahogy nem tudnám elképzelni az L&L Publishing gyönyörű könyvespolcai előtt, de San Francisco utcáin is furán nézne ki. Nem tudom. Mindenesetre a DVD-je megjelent, és kifejezetten nagy sikert aratott. Hogy miért? Mert szuper.

 

bill-goodwin-magic-dvd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oxnard Split

Ez a trükk Paul Harris Las Vegas Split trükkjének változata. Nagyon látványos, érthetetlen, és logikus. A bűvész vesz egy fekete négyest, majd azt kettészedi két fekete kettesre. De mivel a két fekete kettessel nem találhatjuk meg a négy ászt, az egyik kettest átváltoztatja egy piros kettessé, utána azt a két piros ásszá, végül a fekete kettest a két fekete ásszá. Bonyolultan hangzik, bonyolultnak tűnik, de alapvetően nem olyan nehéz a trükk. Csak sok dolgot kell megjegyezni, de a set-up is logikusan van felépítve. Hihetetlenül látványos rutin, még a D&D féle split effekteket is lepipálja szerintem. Valami kérdés? Ja igen: nincs gaff, gimmick, és teljesen tisztán fejeződik be. Tényleg.

One Off

Egy kis effekt, ami az Oxnard Split-ben található Zarrow color change-t alkalmazza. A néző választ egy lapot, mondjuk a treff kettest. A bűvész megtalálja a lapot, de sajnos eggyel elnézte, és a treff hármast találta meg. No problem, csak lepöcköljük a treff ászt a hármasról, és már meg is van a kettes. Logikus, nem? De. Maga a change/split nem nehéz, de ahogy mondják, "nacky", ezért kell egy kis gyakorlás, hogy magabiztosan mutogathassuk.

Off Balance Transposition


Goodwin egyik legendás háromfázisos effektje. Teljesen lehetetlennek látszik, de természetesen nem az. A négy ászt a képével felfelé lévő csomag tetejére rakjuk képével lefelé. Választatunk egy lapot, amit felfordítunk a csomag közepében. Csak egy mozdulat, és a négy ász a csomag tetején átváltozik a választott lappá, a csomag közepében pedig ott a négy ász. A választott lapot berakjuk a csomag közepébe, a négy ászt a tetejére. Várunk egy picit, és a pakli tetején már csak egy, a közepében pedig mind a négy lap ott van. Legvégül megfogjuk a választott lapot, megdörzsöljük, és az vizuálisan átváltozik a négy ásszá, középen meg természetesen ott a választott lap. 
Az effekt kifejezetten nehéz, kell a gyakorlás, de nem lehetetlen. Néhány move-t fel lehet cserélni mondjuk sajátokra, de nem muszáj. Mindenesetre ha már tudjuk, a nézők nem fognak szóhoz jutni.

The Paint Brush Change

Bill megmutatja a valószínüleg kedvenc change-jét, a Paint Brush Change-t Roy Walton-tól. Én már elég sok ilyen nevű change-t láttam már, de ez a leglátványosabb szerintem az összes közül. Ha a nézők nem is, te egész idő alatt láthatod a lap egész képét, és emiatt lesz olyan vizuális. Bill fantasztikusan csinálja, bármilyen Ego vagy Cartier changet lepipál. Nem egy könnyű move, de ha valaki már megtanulja, nem fogja elfelejteni, mert naponta fogja mutogatni.

 

billgoodwindvd-screengrab

 

Double Lift Unload

Bill felfedezte az előbb ismertett change-ban található potenciált, és néhány remek move-t feltalált vele. Az első egy remek módszer arra, hogy a double liftünk sokkal meggyőzőbben nézzen ki: a double egyszer sem érintkezik a csomaggal, és mégis már csak egy single marad a kezünkben. Használható, meggyőző, egyszerű. 

About Face

Három legyintés, és a kezünkben tartott lap megfordul. A Paint Brush Change egyik újabb felhasználási módja. Bill elmondása szerint Alex Elmsley már rég feltalálta az ötletet, csak egy más handelinget használt. Mindenesetre egy látványos, érdekes és nehéz koncepciót tanulhatunk meg. Érdemes.

Twisting the Kings

A klasszikus plot Bill Goodwinesített verziója. A négy király egyenként felfordul a kezünkben, és utána egyszerre, látványosan visszafordul képével felfelé. Ez a trükk is alkalmazza a Paint Brush Change egy verzióját, ami már garantálja a látványos befejezést. Tartalmaz még egy secret move-t, amit biztos már sokan kitaláltak, de ők legalább tudhatják, hogy hol használhatják. Szép, látványos, jó verziója a Twisting the Aces-nek. Sajna már fogynak a four-of-a-kind-ok... :D

The Mirage Trick

Bill Goodwin elmagyarázza nekünk a délibáb sajátos definícióját. A két kettes között hirtelen megjelenik egy lap, de kiderül, hogy csak optikai csalódás az egész. Egy néző választhat egy lapot, majd az visszakerül a csomagba. A két kettes között hirtelen megint megjelenik egy kártya, ami kiderül, hogy a választott lap. Azonban egy szempillantás múlva a lap már el is tűnik, a két kettes tisztán ott marad, nyoma sincs harmadik lapnak. Biztos, hogy egyáltalán ott volt?
  Az effekt ilyen felvezetéssel tényleg nagyon hatásos. Alapvetően csak egy sima szendvics trükkről van szó, de ahogy a lap megjelenik a két kettes között, és utána szünet vagy megállás nélkül, egy folyamatos mozdulattal el is tűnik közöttük... Egyáltalán nem tűnik szendvics trükknek, inkább csak igazi szemfényvesztésnek, hipnózisnak. A trükk nem túl nehéz, de azt a mozdulatsort nagyon be kell gyakorolni, hogy folyamatosan menjen, különbe elveszik az effekt hangulata. Remek, szép, zseniális.

 

bill-goodwin-card-magic-podcast

 

Spectator Cuts to the Aces

Az egyik legtisztább és legmeggyőzőbb verziója a klasszikus effektnek. A nézőket igazábol nem érdekli, hogy melyik módszert választjuk, nekünk, művészeknek viszont fontos, hogy a legtisztább, legdirektebb megoldást választjuk. A trükköt másképp nem is lehet leírni: a néző szabadon négy résszé emeli a csomagot, a felső lapokat felvesszük, és megmutatjuk, hogy a négy lap a négy Ász. Ennek, és a következő két effektnek a mozgatórugója egy zseniális, de necces move, amit ha tökéletesítünk, minimum húsz új effektet kitalálhatunk a használatával. A trükk egy kis preparációt igényel, de nem kell megijedni, nincs gimmick, sőt, a preparációt a trükk közben is megtehetjük. Add to favorites. Rögtön.

Mistaken Sandwich

Minden úgy kezdődik, mint egy normális szendvicstrükknél. Választunk egy lapot, belekeverjük a csomagba, utána egy lap megjelenik a két király között. De utána jön a hidegzuhany: a megjelent lap nem a választott lap! Felsült? Lehet. A bűvész megvakargatja a tarkóját, utána megkérdezi, mi volt a választott lap. A néző még be sem fejezte kimondani, a rossz lap már át is változott. A legjobb? Tisztán végzünk. A lapokat leszámolhatjuk, tényleg nincs nyoma a rossz lapnak. Kiadható, gimmickless, könnyű, no lapping, vizuális. Imádom.

Reciprocity

Az egyik legnehezebb rutin a DVD-n. Nem kell megijedni, ha egy bizonyos sleight-nak a birtokában vagy könnyű lesz, de aki meg nem, annak nehéz. Egy nagyon tiszta lejátszása egy klasszikus ász-király transponak. A négy ászt megmutatjuk, képével lefelé leszámoljuk az asztalra. Mi maradt a kezünkben? A királyok. De várjunk csak: egy mozdulat, és a kezünkben már a négy ász van, az asztalon pedig a négy király. Lehetetlennek tűnik, de nem az. Két lejátszást is tanulhatunk, az egyik egy fokkal jobb, mint a másik, de nehezebb is. Én speciel úgy gondolom, hogy inkább tanuljuk meg a nehezet, de meggyőzőt, mint a könnyűt, de nem annyira hatásosat. Nem azt mondom, hogy az alternatív lejátszás rossz, csak hiányzik belőle egy erős convincer, ami az elsőben megvan. Mindenesetre az eddigi legtisztább transpo, amit valaha láttam. Nem olyan vizuális, mint egy Agatha, de sokkal lehetetlenebb a nézők szemében. Hej.

Hold the Mayo

Bill azzal kezdi a bemutatóját, hogy szerinte az effekt jó, de nem tetszik neki a neve. Mondjuk ezt nem igazán értem, hogy akkó' mé' nem adott neki másikat? Na mindegy.
A trükk tökéletes openernek, ha szükségünk van a négy ászra, vagy bármilyen four-of-a-kind-ra, Megfogjuka két Jokert, teljesen tisztán ráfordítjuk őket a paklira, és hirtelen megjelenik közöttük egy ász. Utána ugyanezt megismételjük: ott egy másik ász. Majd megint előszedünk egyet, az utolsót meg lassítva varázsoljuk elő. Ez az egyik kedvenc effektem az egész DVD-ről, és szerintem mások is megkedvelik, ha megtudják, milyen könnyű. De tényleg. Semmi trükkös move vagy valami, egy egyszerű set-up, oszt jóvan. Egy alternatív endinget is kapunk, amikor is a második ász előbukkanása után simán megfogjuk a két Jokert, és azok egy pillanat alatt átváltoznak a maradék két ásszá. Én ezt a verziót jobban szeretem, egyrészt mert a Paint Brush Change-t alkalmazza, másrészt mert szerintem pont hogy nem lesz olyan monoton a trükk. Bármi is a Ti véleményetek, szerintem ez egy remek, és hihetetlenül egyszerű effekt, imádom.

 

Ennyi. Összesen 12 trükk meg sleight, amik szépek, elegánsak, nem túl nehezek, látványosak, és nagyon jók. Ez az egyik kedvenc szemináriumom, a trükköket nagyon gyakran szoktam belőle mutogatni. Bill Goodwint nagyon kedvelem, jó előadó, kreatív, tehetséges, és nagyon jó tanár. Minden egyes nüanszot elmagyaráz, tippeket, trükköket ad, érthető, lényegretörő. 
Egy trükk először a performance-ből áll, utána jön egy szöveges, bő magyarázat, utána egy OTS view, ahol lassan, beszéd nélkül láthatjuk az egész effektet, szép klasszikus zenemuzsika alatt. Utána jön a history and credits részleg, amit én kifejezetten hasznosnak találtam: sok érdekességet, forrást tudhatunk meg, és érdekes nézni az egyes move-k "evolúcióját" az idő során. Hogyha egy adott trükknek van alternatív verziója, vagy mondjuk egy bizonyos move bővebb magyarázata, ahhoz is van külön magyarázó szekció, és OTS view. Összességben tehát bőven és alaposan el vannak magyarázva az egyes trükkök, effektek, amit kifejezetten szeretek. 

Nos, mit mondjak... Ez egy nagyon jó DVD, az kétségtelen. A trükkök rajta aranyat érnek, rengeteg inspirációt, ihletet ébresztenek. Bill Goodwin remek bűvész és nagyon jó tanár is közben, élvezet tanulni. A DVD logikusan van felépítve, minden effektre eleget szánnak, általában 10-15-20-25 percet. Nincs negatívum, kifogásolnivaló, vagy bármi probléma, ezért a pontszámom egyértelműen

10/10

Reflection by Bill Goodwin from Dan and Dave on Vimeo.

 

 

Címkék: teszt kártya bill goodwin

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dimagic.blog.hu/api/trackback/id/tr841884708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

terran 2010.08.09. 14:01:33

kösz hogy felhívtad a figyelmem erre a DVDre

ezek az effektek tényleg úgy néznek ki, mintha igazi varázslat történne

Dima0037 2010.08.09. 18:32:25

Nagyon ajánlom DVD beszerzését, jelenleg (és valószínűleg még nagyon sokáig) ez a kedvenc szemináriumom. BIll Goodwin szerintem a mai világ legjobb, és legkreatívabb bűvésze. Ha szeretnéd, nézz utána a Triad-nak és a Siamese Twins-nek is, azok is ütnek :D
süti beállítások módosítása