HTML

Teszt - Eric Ross - Crush

Dima0037 2010.05.06. 17:29

CRUSH by Eric Ross / details + preview release

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt van, végre, megérkezett! A várva várt DVD már mondjuk megjelent, de én csak tegnap tehettem rá a kezem. Ééésss... Először is jár neki egy hááááát... másodszor meg egy azistenitezdeszuper! Nos, nézzük is mit kapunk!

 

CRUSH by Eric Ross - Full Preview from theory11 on Vimeo.

A fent látható preview videó egész egyszerűen fantasztikus. Hozza a T11 editelési szintjét, meggyőző, látványos, stílusos, egész egyszerűen szuper.

Most nézzük magát a DVD-t. Minőségileg, mint mindig, teljesen korrekt, HD felbontású, jo minőségű. A zene mint mindig remek, az operatőri munka is jó. A DVD elején láthatjuk a prezentációkat, utána Eric elmagyarázza nekünk először a gimickelt, aztán a gimmickmentes. A magyarázatok több részre vannak osztva, és vannak utána tippek, trükkök, és utógondolatok. A DVD végén még néhány gondolatot hallhatunk, utána jönnek a kreditek. Szokásos felépítés. 

Nos, és most az effekteket. Nehéz erről beszélni, mert nem tudom, mit lőjek le először. Talán a prezentációkat.

Gimmickelt: kölcsönkérsz a nézőtől egy üres palackot, és kiöntög belőle az utolsó cseppeket is. Visszatekered a kupakot, megfogod a palackot a szájánál, mindenki koncentrál, és a palack drámai hangokkal kísérve összeroppan. A palack és a kupak utána külön-külön kiadható. 

Gimmickmentes: Megmutatsz a nézőknek egy vízzel teli palackot. Kiöntöd a vizet a legközelebbi lefolyóba. Visszazárod a kupakot, majd lerakod a palackot az asztalra, vagy megkéred a nézőt, hogy fogja meg a szájánál. Koncentrálsz... Még többet koncetrlálsz... És lassan, de láthatóan a palack elkezd behorpadni. Egyszer-egyszer meg is reccsen a műanyag, végül pedig a meglapult palack átvizsgálható, anélkül, hogy hozzáérnél.

A leírásokban próbáltam hangsúlyozni a két verzió pozitívumait és negatívumait is. Egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál, azt választod, amelyiket akarod. De ezt később. Előbb nézzük meg a promó szöveget a Theoryn:

A DVD tanít két teljes módszert, ami közül az egyiket igénylő NO GIMMICk befolyásolja, bármilyen fajta. Hajtsd végre azt egy kölcsönvett palackkal. Egy Pepsi palack. Egy vizespalack. Bármilyen palack. 
Tartsd a palackot a kezeidben. Tedd a palackot a néződ kezeibe. Tedd a palackot az asztalra. A választás a tiéd. Ez CRUSHES.

                                                     Forrás: webforditas.hu

Bocsi, csak egy poén :D

Ha ezt így elolvassuk, tényleg úgy tűnhet, hogy mindkét verzió grandiózusan tökéletes. De ez nem így van. Nem mondanám hype-nak, inkább marketingtrükknek. A szövegben nincs semmi hazudás, azonban nagyon keveri a két metódust. Ha átolvasod a promó szöveget, az a gondolatod támadhat, hogy kapunk egy gimmickelt, és egy teljesen impromtu verziót, ahol mindkét palack kölcsönkérhető, és mindkét verzió lehet hands-free, vagy történhet akár a nézők kezeiben. Hát nemigazán. Egyrészt a szöveg azt mondja, hogy van egy gimmickmentes verzió, és nem azt, hogy az impromtu. Mert nem az. Másrészt kölcsönkérni csak a gimmickes verziónál lehet. Harmadrészt az asztalon, vagy a nézők kezeiben csak a gimmickfree version történhet. Harmadrészt a bármilyen palack alapvetően igaz, de szerintem ha adunk egy embernek tíz különböző palackot, egyik verziót sem tudná egy huzamban az összessel megcsinálni. 

Egyszóval azt mondhatjuk, hogy mindkét verzió jó, de egyik sem olyan tökéletes, mint a promó szövegekből tűnik. 
Most idézném egy előbbi posztomból egy naív mondatot:

...látsz egy üveget, megkérdezed, hogy megfoghatod-e, és aztán szépen összehorpasztod az ő kezeikben.
 

 Nos, ez nem igazán így történik. Menjünk sorjában.

Gimmickelt verzió

A gimmickhez szükséges alapanyagok jönnek a DVD-vel együtt. Ha nem vagy valami übermániákus kacatkollekcionátor, valószínőleg nem fogod megtalálni őket a közeledben. Magát a gimmickszerkezetet neked kell összeállítanod, erre pontos magyarázatot kapunk. 
Az előadásra is kapunk instrukciókat. Először találnunk kell egy embert, aki épp egy töküres palackot tart a kezében. És itt az egyik legnagyobb bukkanó: ha látsz egyet, az még egyáltalán nem jelenti azt, hogy meg is tudod neki mutatni, mert neked egy bizonyos palacktulajdonság kell, ami nagyon fontos. A legcélszerűbb szerintem kimenni mondjuk a Blahára egy szép nyári frissítő 40 fokos melegben, és kistatisztikázni, hogy egy bizonyos szempont szerint melyik palackfajta fordul elő leggyakrabban az emberek kezében. Nem azt mondom, hogy nagyon korlátozott vagy, de mindenesetre nem tudod mindenkinek megmutatni az effektet egy gimmickel.
Ha megtaláltad a tökéletes alanyt, elkéred a palackját, letekered a kupakját, kiöntöd a maradékot, majd visszatekered a kupakot. A palack ezután nem hagyhatja el a kezedet. Hát igen. Ezek után nagyon kell koncentráltatnod a nézőidet a palackra (mondjuk ez nem nehéz), és a dörtivörk eközben megy. A legjobb dolog szerintem ebben a verzióban az, hogy a krásh nagyon vizuális. Csak koncentrálnak, és a palack hirtelen, nagy roppanásokkal összehorpad. Teljesen az irányításod alatt van, csináltatod lassan, vagy másodpercek alatt, és a palack tényleg teljesen összehorpad. Miután kész a krásh, le kell tekerned a kupakot, és azután minden kiadható. 

Ha belegondolok a DVD megnézése után, és filozofálok egy kicsit, arra jöttem rá, hogy nem a legpraktikusabb ez az effekt. Habár a palackfajtastatisztikát nyáron kell csinálni, az effektet akkor nem a leglogikusabb, mert elég hülyán néznél ki pulóverben vagy kabátban a 40 fokos melegben. Ezért ez inkább egy amolyan őszies, télies effekt, és ez után beleütközünk még egy problémába: hány ember van, aki télen üdítőket iszik? Jó, biztos vannak olyanok, de alapvetően az effekt csak hidegebb környezetben logikus, akkor meg még jobban korlátozva vagy, mert nem hogy csak egy bizonyos fajta plackra kell vadásznod, még a választék sem nagy. Mindegy.

Összességben rendben van ez a verzió. Vannak pozitívumai és negatívumai is egyaránt, de aki kedveli a gimmickes effekteket, annak tetszhet. 

Pro

  •  látványos, kontrollálható crush
  • kölcsönkérhető palack
  • kiadható...

Kontra

  • ... de nem azonnal
  • a palackot a saját kezedben tartod
  • vadásznod kell a palackokra
  • nagy gimmick, bonyolult felépítés => ha elromlik, szívtad
  • pulcsi vagy kabát szükséges => inkább hidegebb napokon logikus előadni

 

Gimmickmentes verzió

Bármennyire is gimmickmentes, azért nem anytime anywhere. Sőt. Igaz, hogy néhány perc alatt előkészülhetsz, de itt is korlátozva vagy, mert nem lehet sokáig várni vele, néhány perc múlva elő kell adni. Az előadásmód a következő: odaméész egy emberhez, megmutatsz a kezedben egy vízzel teli műnyagpalackot vagy zárható dobzos üdítősdobozt (ilyent én még nem láttam nálunk). Kiöntöd belőle a vizet egy lefolyóba vagy a földre ha az utcán vagy. Visszazárod a kupakot, majd vagy odaadod a nézőnek a palackot, hogy fogja meg a kupakjánál, vagy simán rárakod az asztalra. Koncentrálsz, és egy fél perc múlva a palack lassan, de láthatóan horpadni kezd. Majd, ahogy lapul, néha meg-megroppan a műanyag. A palack néhány percen át is horpadhat folyamatosan, bármiféle kontaktus nélkül. A néző ezután rögtön átvizsgálhatja a palackot, te hozzá sem érsz.

Bár ez a verzió megoldja az előző verzió egyik problémáját, rögtön kelt egy másikat, hogy a palack nem kölcsönkérhető, és nálad kell hogy legyen. Itt helyileg is korlátozva vagy, mert a vizet vagy a talajra kell hogy öntsed, vagy egy lefolyóba, és véletlenül se mondjuk egy üvegpohárba. Azonkívül ha lefolyóba öntöd, az közel kell, hogy legyen, mert nem akarsz kilométereket rohangálni. A legelőnyösebb azonban az a lehetőség, hogy ezt nem kell görcsösen a kezedben tartani, berakhatod akár egy üvegtál alá is, ott is sikerül. A néző kezébe is kerülhet, de figyelmesnek kell lenni, mert ha a néző az a "tapizós" fajta, (és még jó is fizikából), az effekt számára rögtön érthető lesz. A másik pozitívum pedig az, hogy a palackot rögtön az effekt után átvizsgálhatják. Nincs semmi felesleges nyitogatás, matatás, mert nincs klínáp. A legtöbb szkeptikust ez megtöri, még ha látják is, hogy a palack a tied volt. Ez nálam nagy pont. 
Az egész metódus egyébként nagyon egyszerű, a preparáció néhány perc alatt megtehető, de maximum fél óra múlva kénytelen vagy előadni, mert utána már nincs sok értelme. A másik dolog meg ez az italosdobozos dolog, ami szép és jó, de az az italosdoboz zárható kell hogy legyen, és őszintén szólva én még ilyet itt nem láttam. Eric is csak egy márkát említ, ami azt sugallja, hogy nincs nagy választék ilyenekből. Ha esetleg van ilyened, ugyanúgy előadhatod az effektet, mint a palackos verziót.
Egy másik negatívum a metódussal kapcsolatban, hogy ez bizony nem olyan látványos, mint a gimmickelt. Ott egy pillanatok alatt, hatalmas reccsenésekkel punnyad össze a palack, ennél a verziónál viszont fél perc kell, hogy beinduljon, (a previewben azt ki is vágták) és kifejezetten lassú, a termék pedig csak egy kicsit összenyomódott palack. A legoptimálisabb környezetben (és ez a minél gyorsabbi bemutatás, illetve megint csak a hideg) lehet egy elég látványos krusht eredményezni, de mint tudjuk, a legoptimálisabb nem mindig a legegyszerűbb. 

Összességben ez a verzió is korrekt, és ha figyelembe vesszük, hogy igazából sok potenciál van a metódusban, akkor én azt mondanám, hogy ez jobb, mint a gimmickelt. De itt igazából noncs jobb meg rosszabb, ez két tljesen különböző verzió, és mindegyiknek mások a pozitívumai és a negatívumai. 

Pro

  • gimmickmentes
  • a nézők kezében, vagy akár teljes izolációban történik
  • rögtön kiadható, megvizsgálható
  • italosdobozzal is működik...

Kontra

  • ...bár amilyen doboz ahhoz kell, olyan itt nincs
  • kell némi preparáció
  • kell hozzá megfelelő környezet
  • nem minden palackkal működhet
  • óvatosságot, kísérletezgetést igényelhet

 

Vegyesek az érzéseim. Két verziót kapunk, semelyik nem olyan jó, mint ahogy gondoltam. Mindketőben csalódtam, de közben meg örülök, hogy van két ilyen remek effekt a repertoáromban. Ez teljesen szubjektív vélemény, senkit ne rettentsen el, ha épp tervezte a DVD beszerzését. Ha érdekel, tetszik az effekt, kifejezetten ajánlom, hogy szerezze be, nem veszíthet semmit (najó, 30 dolcsit), lehet, hogy csalódni fogsz, de attól függetlenül szerintem tetszeni fog mindkét verzió. Pontszámot most inkább nem adnék, mert nem igazán tudom, hogy most mit nézzek, mit értékeljek. 

 

 

Címkék: teszt dvd crush theory11 eric ross

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dimagic.blog.hu/api/trackback/id/tr241979496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása